mutarea de taxe
Opinie

Mutarea de taxe de la angajator la angajat pe intelesul tuturor

Mutarea de taxe recent prezentata cu multe detalii pe Antena 3 sau mai stiu eu la ce post a functionat in sensul dorit de coalitia de guvernare.

Pui sa prezinte oameni de vaza ai coalitie astfel incat sa dai publicului o stare de siguranta. Mai mult, chiar prezinti modul de taxare asa cum e. Adica nici macar nu minti.

Un singur lucru nu este explicat cu adevarat…si sa trecem, zic, la explicatii.

Sa presupunem ca esti angajat la firma Firmulescu S.R.L. si ai un contract cu un salariu net de 2000 RON.Brutul tau, care e de fapt trecut pe contract este de 2841 RON. Suma de 841 RON sunt taxele platite pentru tine de angajator.

Angajatorul mai platateste la stat 653 RON si in total se fac 3494 RON.

Ce se va intampla de la 1 ianuarie? Unele taxe pe care angajatorul le platea la buget vor trece in sarcina angajatului. Dar stai asa…Salariul tau brut este in continuare de 2841 RON. Adica aia 653 RON se scad din cei 2841 pentru ca tu ai semnat un contract cu angajatorul pe suma de 2841 RON. Nu de 2481 plus ce-o mai fie p-acolo asa cum decid guvernantii.

In conditiile date exista o singura solutie si aceea este ca patronul sa-ti mareasca salariul incluzand taxele pe care inainte el le platea in numele lui.

Dar stai…ca nu s-a terminat povestea…In conditiile in care ti se mareste brutul cu includerea taxelor, acestea nu se vor mai calcula la brutul de 2841…Ci la suma mai mare…

Ca sa intelegi mai bine… 5% din 2841 RON inseamna142.05 RON in timp ce 5% din 3494 RON inseamna 174.7 RON. Astia 35 de RON se scad din net…

Ce doreste guvernul sa faca este sa oblige prin lege angajatorul sa mareasca brutul…lucru imposibil si usor atacabil in instanta.

Argumentul ca angajatorului ii scad datoriile catre stat nu stau in picioare pentru ca relatia dintre angajator si angajat e bazat pentru un contract semnat de ambele parti.

Nu poti sa modifici sumele din contractul dintre parti decat cu acordul partilor.Punct.

Il mai astept si pe mustaciosul suprem cu carioca la tabla studiourilor TV sa ne explice, din nou, cum respecta mutarea de taxeprogramul de guvernare si cum ne strecoara pe nesimtite si cu acordul nostru manuta in buzunar pentru a acoperi gaurile din buget.

Dragilor…situatia ramane Belina…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *