Opinie

Pretul benzinei si neadevaruri ascunse

Pretul benzinei si neadevaruri ascunse

Ieri prim ministrul Ponta a facut urmatoarea declaratie:

“E mai scump decât alte ţări din Uniunea Europeană, la motorină suntem pe locul 21, dacă nu mă înşel, la benzină am urcat puţin mai mult şi evident că putem să avem o politică de raliere la media europeană în măsura în care avem şi o infrastructură mai bună. Problema numărul unu la noi nu e doar preţul, problema este consumul mai mult pentru că nu ai infrastructură, deci trebuie să vedem cu ce începem. Dacă avem infrastructură mai bună atunci sigur că şi preţul pe ansamblu al transportului rutier va fi mai mic, în măsura în care avem transport aerian şi feroviar iarăşi performant care să poată să acopere aceste necesităţi”

Cu alte cuvinte, in opinie lui Ponta, pretul la combustibil de fapt nu e cel mai mare si stam binisor la capitolul asta in comparatie cu alte tari.

Pretul la combustibil e doar un exemplu,ar putea fi multe alte exemple despre care s-ar putea discuta.Ceea ce stim cu totii si nu se spune, si personal nu inteleg de ce nu se lupta pentru asta, este ca preturile sunt aliniate la nivel european insa salariile sunt la nivel Botswanian.

Ce se ascunde in preturile ridicate? Productivitatea redusa si taxele foarte mari.Nu se poate veni cu justificarea costurilor ridicate pentru ca, ghici ce, tarile occidentale au in mod evident costuri salariale mult superioare.

Solutia ar fi ca statul sa nu mai impoziteze excesiv astfel incat consumul sa revina la nivelul dinainte de criza, cel putin, pentru ca pana la urma dezvoltare fara consum este imposibil sa avem.

Raspunsuri de acest gen, costurile sunt ridicate pentru ca nu avem infrastructura, sunt adevarate dar nu solutia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *