lucian mandruta
Opinie

Lucian Mandruta ne face pe toti necivilizati

Lucian Mandruta a postat zilele trecute urmatorul mesaj pe Facebook:

De doua zile mergem spre Vest cu masina. Incet si cu opriri. Mai intai Banatul, apoi Budapeste, Viena, azi cred ca Munchen…
Sunt cu Mihai, care la 13 ani pune intrebarile corecte. De ce se face tot mai curat? De ce cladirile sunt tot mai bine intretinute? Masinile mai lucioase, chiar daca mai ieftine ca la noi? De ce aici pe autostrada lumea respecta regulile?
Chiar, de ce spre Vest drumul te duce din aproximatie in precizie? Din lipsa de respect pentru rosturile lumii in grija pentru celalalt?
O fi ceva in aer? Pun ceva in mancare? Citesc alte carti?
Sau pur si simplu (si aici o sa se supere toata lumea) sunt alt fel de oameni? Nu, nu educati altfel, nu constransi prin lege sa fie altfel.
Ci pur si simplu altfel biologic.
Si daca treaba asta cu hartia aruncata pe jos e undeva, ascunsa intr-o gena si nu vom scapa niciodata de ea?

Cu alte cuvine sunt o tara de oameni necivilizati. Intelegeti voi altceva?

Eu i-as spune altceva domnului Mandruta care nu are raspunsuri la intrebarile copilului. Am mers prin Europa din Romania pana in sudul Spaniei si nu am vazut mari diferente. Au si ei mizeria lor.

Ce m-a socat de exemplu a fost ca in Viena, in statia de tramvai, erau o gramada de scuipati pe jos si mucuri de tigara. Sa fi fost tot un roman si acolo?

Apoi ar fi bine sa ne uitam si la nivelul de trai pe care le au alte tari europene. Si asta nu de azi de ieri..ci de zeci de ani. Romanii nu si-au permis sa isi renoveze cladirile din simplul motiv ca nu aveau resursele materiale necesare.

Apoi daca vorbim despre arhitectura, domnul Lucian Mandruta ar trebui sa cunoasca un pic de istorie sa stie ca tarile alea prin care a trecut au fost parte a unor imperii care au supt pana nu au mai putut de la statele pe care le-au avut sub suzeranitate.

Romania a fost sub suzeranitatea Turciei, Poloniei,Imperiului Austro Ungar sau cel Habsburgic. Nu e nevoie sa fi facut multa istorie ca sa stii ca un stat vasal a platit intotdeauna tribut cate intaltele porti.

Si apoi ar mai fi problema propietatii care in comunism nu a existat sau a fost cvasi inexistenta. Prin urmare in perioada comunista statul trebuia sa fie cel care intretinea cladirile si nu chiriasii. In statele occidentale sunt mult mai putini propietari, in procente exprimat, dar totusi cladirile ale caror chiriasi sunt au tot propietar privat.

E adevarat ca prin devalmasia creata de catre regimul comunist s-a creat o problema de educatie de genul „nu-i al meu nu ma intereseaza”. Lucrurile astea nu se corecteaza atat de usor in timp pentru ca „gena” astfel modificata a fost transmisa de la generatie la generatie.

Si a venit revolutia care a insemnat o scadere dramatica a nivelului de trai, a fost distrusa industria, au disparut milioane de locuri de munca si prin urmare lucrurile s-au acutizat.

In ciuda greutatilor in ultimii 25 de ani atat orasele cat si zonele rurale au inceput sa-si schimbe imaginea si daca te uiti la imagini comaparative inainte de 1989 si dupa 2000 nu poti decat sa constati aceasta schimbare.

Da, avem in continuare necivilizatii nostri dar la fel de bine si statele occidentale au necivilizatii lor . Asa ca domnule Mandruta: „Nu ne baga pe toti in aceeasi oala”.

Citeste si da mai departe! Si nu uita sa dai like paginii de facebook eljijinews AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.