diaspora
Opinie

Diaspora ? Unde esti?

Diaspora reactioneaza la difuzarea documentarului „Romanians are coming” printr-o ampla actiune de protest. Doar eram sarcastic…era vorba de cateva zeci de romani care au protestat vizavi de difuzarea sus-mentionatului documentar.

Reactia anemica nu e o supriza pentru mine pentru ca, dupa revolutie, ne-am bulucit catre Occident in speranta unui trai mai bun facand treburile lor murdare sau pentru care occidentalii au o lene prea mare sa le faca.

Diaspora le-a cules capsunile, portocalele, le-a ingrijit batranii, le-a schimbat pampersii, le-a construit case pentru bula imobiliara, le-a ingrijit bolnavii.

Tot diaspora le-a spart casele, le-a furat din magazine, le-a furat masinele, le-a umplut strazile de cersetori. Nu trebuie sa-i discriminam pe cei care au facut astea nu? Era sa uit de traficul de carne vie… caci le-am furat „painea” fetelor loco.

Diaspora deasemenea ne-a crescut faima ca tara din care provin doctori foarte buni, asistente medicale foarte bune, muncitori care isi dau sarguinta.

Pentru prima oara in 25 de ani diaspora s-a mobilizat la alegerile de anul trecut si impreuna cu familiile lor au reusit sa intoarca un rezultat al votului ce parea previzibil.

Dar. Exista un mare DAR.

Atunci cand e vorba de a apara imaginea romanilor in lume nu reusesc sa se mobilizeze deloc.

Nu e prima oara cand romanii sunt jigniti de catre mass-media occidentala si ei nu se mobilizeaza deloc. Care vasazica ne putem putem mobiliza sa votam impotriva unei parti a romanilor de acasa si sa-i desconsideram ca fiind asistati sociali etc dar ca sa ne aparam reputatia nu putem.

Pana la urma de cine e generata aceasta reputatie mult fluturata de mass-media occidentala? De diaspora? Gresit cumva? Eu zic ca nu.

Tare mi-ar placea sa vad ca romanii plecati in pribegie sunt uniti, se ajuta intre ei si se organizeaza astfel incat sa reuseasca schimbarea unei imagini care in anumite limite este meritata.

Oare vor reusi vreodata sa faca treaba asta sau vom fi in continuare baciul moldovean, cel vrancean si cel ungurean? Este oare scris in ADN-ul nostru sa ne acceptam soarta la cel mai fatalist mod cu putinta?

Ce-ar fi ca romanii din diaspora bine integrati sa faca un pas in fata si sa spuna stop, hai sa ne schimbam imaginea odata pentru totdeauna?

Fratilor, sunteti 3 (trei) milioane. Nu cateva zeci.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *